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Freitas, Hanna Sakamoto; Universidade Estadual de Maringá; Alcalde, Claudete Regina; Universidade Estadual de Maringá; Lima, Luciano Soares de; Universidade Estadual de Maringá; Zeoula, Lúcia Maria; Universidade Estadual de Maringá; Costa, Leonardo Salles Esteves da; Universidade Estadual de Maringá; Lima, Larissa Ribas de; Universidade Estadual de Maringá. |
O experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar a ingestão, digestibilidade da matéria seca e dos nutrientes, o balanço de nitrogênio e estimar os nutrientes digestíveis totais de rações com a inclusão da levedura seca (0, 25, 50, 75 e 100% da MS) em substituição ao farelo de soja nas rações para cabritos. Foram utilizados cinco cabritos SRD alojados em gaiolas metabólicas distribuídos em delineamento quadrado latino 5 x 5. As ingestões de matéria seca e de carboidratos totais não foram alteradas com a inclusão de levedura, no entanto, para a ingestão de matéria orgânica, proteína bruta, extrato etéreo e fibra em detergente neutro foi observado efeito quadrático. A digestibilidade do extrato etéreo apresentou efeito linear decrescente, porém, para... |
Tipo: Pesquisa de campo; análise laboratorial |
Palavras-chave: 5.04.03.00-1; 5.04.03.01-0; 5.04.03.02-8 Digestão; Ingestão; Nitrogênio retido; Saccharomyces cerevisiae; Subproduto da cana-de-açúcar Digestion; Intake; Nitrogen retention; Saccharomyces cerevisiae; Sugar cane byproduct. |
Ano: 2011 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/10175 |
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Isola,Renan Di Giovanni; Hauschild,Luciano; Perondi,Dani; Andretta,Ines; Gobi,Jaqueline de Paula; Remus,Aline; Veira,Alini Mari. |
ABSTRACT A nitrogen balance test was performed to evaluate the individual responses of growing pigs to threonine intake. Eight commercial barrows were used (body weight ranging from 15 to 20 kg). A dose-response study was performed, in which the threonine supply increased in seven equidistant steps (the seven dietary threonine levels ranged from 50 to 120% of the requirements) every three days for each pig. The levels of all other amino acids were 20% higher than the tested amino acid. Nitrogen retention as a function of threonine intake was calculated per individual and per group (NLIN and NLMixed, respectively) using a linear plateau model. The highest break point value was 42.42 g of threonine intake (the most demanding individual), whereas the lowest... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amino acids; Individuals; Nitrogen retention; Requirements; Variability. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982018000100500 |
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Dorigam,Juliano Cesar De Paula; Sakomura,Nilva Kazue; Hauschild,Luciano; Silva,Edney Pereira da; Bendezu,Hilda Cristina Palma; Fernandes,João Batista Kochenborger. |
Broiler strains available in the poultry industry present different requirements for dietary lysine due to their different growth potentials as a result of their genetic makeup. This study aimed to determine the model parameters for maximum nitrogen retention (NRmaxT), the nitrogen maintenance requirement (NMR) and the efficiency of lysine utilization (bc-1) to reevaluate the lysine (Lys) requirements of male and female broilers. Nitrogen balance trials were performed during three periods (I: 6-21 days, II: 22-37 days, and III: 38-53 days). Seven treatments were used for males and females; the treatments consisted of seven diets with protein levels ranging from 61 to 364 g kg-1 dry matter, with Lys being limiting in the dietary nitrogen (4.91 g of Lys in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Amino acid; Exponential model; Maintenance; Nitrogen retention; Performance. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162014000300004 |
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